Truskawka

  • 20170627_144244.jpg
  • 20170627_1158599.jpg
  • 33237622_2097008547235793_8322208076186779648_n.jpg
  • IMG_20190607_120107.jpg

Truskawkę czyli Fragaria ananassa Duchesne zna chyba każdy.

My uprawiamy ją tradycyjnie w gruncie metodami ekologicznymi, pomagają nam w tym naturalne nawozy i biopreparaty. Mimo tradycyjnego podejścia, nie boimy się nowoczesnych rozwiązań. Agrowłóknina pomaga pozbyć się chwastów, a nawodnienie zapewnia roślinom odpowiednią ilość wody.

Nasze odmiany

         Hokent (dostępna od sezonu 2021)

  • odmiana polska, wczesna – owocuje na początku czerwca
  • owoce średnie i duże, intensywnie czerwone, miąższ intensywnie czerwony i soczysty

         Polka 

  • odmiana holenderska, średnio wczesna – owocuje na w drugiej połowie czerwca
  • owoce średniej wielkości, żywo czerwone, wyjątkowo słodkie o pełnym, czerwonym miąższu

        Sonata 

  • odmiana holenderska, średnio wczesna – owocuje w połowie czerwca (wyjątkowo w sezonie 2020 będzie dostępna pod koniec lipca !)
  • owoce duże, soczyste, żywo-czerwone, bardzo słodkie,
  • ponadprzeciętnie jędrne

Jak zbierać

  • zbieraj owoce w pełni czerwone, wtedy mają najlepszy smak.
  • zrywaj owoce tak aby zachować szypułkę z kawałkiem zielonego ogonka, staraj się nie uszkodzić truskawki. To zapewni jej  najlepszą trwałość.

 

Jak przechowywać

  • Jak każde owoce powinny być przechowywane w lodówce, jednak smakują najlepiej w temperaturze pokojowej
  • Umyj truskawki i usuń z nich szypułki dopiero bezpośrednio przez zjedzeniem. Będą wtedy dłużej świeże.

Właściwości prozdrowotne

         Truskawki nie tylko świetnie wyglądają i doskonale smakują ale są także mega zdrowe. Właściwości prozdrowotnych tych wielkich poziomek można wymieniać bez końca więc przytoczę tylko kilka z nich.

  • Truskawki mają, zaraz za czarną porzeczką, najwięcej witaminy C, więcej niż cytrusy.
  • Owoce te nie tylko przypominają kształtem serce ale także mają na nie pozytywny wpływ ponieważ zawarte w nich związki skutecznie zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie tętnicze,
  • Mogą je jeść także cukrzycy, truskawki mają niski indeks glikemiczny (wynosi on 40). Dodatkowo fruktoza w nich zawarta jest metabolizowana bez udziału insuliny.
  • Ten pyszny owoc jest doskonałym źródłem witamin B1, B2 oraz A i PP. Dostarczają one żelazo, wapń, potas a także magnez i mangan.
  • Zawarta w truskawkach bromelina pozwala obniżyć wagę ciała rozkładając tłuszcz, wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.

 

         Zdrowe odżywianie jest dużo przyjemniejsze, gdy smakuje tak dobrze jak truskawka.

Ciekawostki

  • Truskawka jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Z racji swojego pochodzenia bywa nazywana poziomką ananasową czy poziomką wielkoowocową. Owocem truskawki jest jagoda pozorna – wieloorzeszkowiec.
  • Truskawki uprawiane były przez Rzymian już w 200 roku.
  • Truskawka to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Świetnie smakują z szampanem. Są symbolem bogini miłości – Wenus.
  • Truskawka w odróżnieniu od innych owoców ma nasiona na zewnątrz. Jednak nie rozmnażają się one przez nasiona, a przez długie pędy zwane rozłogami.
  • Powszechnie uważa się truskawkę jako uczulającą i odradza się podawania jej bardzo małym dzieciom, jednak okazuje się że najczęściej uczulają substancje konserwujące dlatego polecamy owoce ekologiczne a najlepiej prosto z krzaczka !