Truskawka
Truskawkę czyli Fragaria ananassa Duchesne zna chyba każdy.
My uprawiamy ją tradycyjnie w gruncie metodami ekologicznymi, pomagają nam w tym naturalne nawozy i biopreparaty. Mimo tradycyjnego podejścia, nie boimy się nowoczesnych rozwiązań. Agrowłóknina pomaga pozbyć się chwastów, a nawodnienie zapewnia roślinom odpowiednią ilość wody.
Nasze odmiany
Hokent (dostępna od sezonu 2021)
- odmiana polska, wczesna – owocuje na początku czerwca
- owoce średnie i duże, intensywnie czerwone, miąższ intensywnie czerwony i soczysty
Polka
- odmiana holenderska, średnio wczesna – owocuje na w drugiej połowie czerwca
- owoce średniej wielkości, żywo czerwone, wyjątkowo słodkie o pełnym, czerwonym miąższu
Sonata
- odmiana holenderska, średnio wczesna – owocuje w połowie czerwca (wyjątkowo w sezonie 2020 będzie dostępna pod koniec lipca !)
- owoce duże, soczyste, żywo-czerwone, bardzo słodkie,
- ponadprzeciętnie jędrne
Jak zbierać
- zbieraj owoce w pełni czerwone, wtedy mają najlepszy smak.
- zrywaj owoce tak aby zachować szypułkę z kawałkiem zielonego ogonka, staraj się nie uszkodzić truskawki. To zapewni jej najlepszą trwałość.
Jak przechowywać
- Jak każde owoce powinny być przechowywane w lodówce, jednak smakują najlepiej w temperaturze pokojowej
- Umyj truskawki i usuń z nich szypułki dopiero bezpośrednio przez zjedzeniem. Będą wtedy dłużej świeże.
Właściwości prozdrowotne
Truskawki nie tylko świetnie wyglądają i doskonale smakują ale są także mega zdrowe. Właściwości prozdrowotnych tych wielkich poziomek można wymieniać bez końca więc przytoczę tylko kilka z nich.
- Truskawki mają, zaraz za czarną porzeczką, najwięcej witaminy C, więcej niż cytrusy.
- Owoce te nie tylko przypominają kształtem serce ale także mają na nie pozytywny wpływ ponieważ zawarte w nich związki skutecznie zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie tętnicze,
- Mogą je jeść także cukrzycy, truskawki mają niski indeks glikemiczny (wynosi on 40). Dodatkowo fruktoza w nich zawarta jest metabolizowana bez udziału insuliny.
- Ten pyszny owoc jest doskonałym źródłem witamin B1, B2 oraz A i PP. Dostarczają one żelazo, wapń, potas a także magnez i mangan.
- Zawarta w truskawkach bromelina pozwala obniżyć wagę ciała rozkładając tłuszcz, wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Zdrowe odżywianie jest dużo przyjemniejsze, gdy smakuje tak dobrze jak truskawka.
Ciekawostki
- Truskawka jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Z racji swojego pochodzenia bywa nazywana poziomką ananasową czy poziomką wielkoowocową. Owocem truskawki jest jagoda pozorna – wieloorzeszkowiec.
- Truskawki uprawiane były przez Rzymian już w 200 roku.
- Truskawka to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Świetnie smakują z szampanem. Są symbolem bogini miłości – Wenus.
- Truskawka w odróżnieniu od innych owoców ma nasiona na zewnątrz. Jednak nie rozmnażają się one przez nasiona, a przez długie pędy zwane rozłogami.
- Powszechnie uważa się truskawkę jako uczulającą i odradza się podawania jej bardzo małym dzieciom, jednak okazuje się że najczęściej uczulają substancje konserwujące dlatego polecamy owoce ekologiczne a najlepiej prosto z krzaczka !