Malina

  • 64542743_2512344105466429_6029614637354319872_n.jpg
  • malina1.jpg
  • zdjecie_malin_2.jpg

Malina (Rubus idaeus L.) dostarcza nam owoców o wszechstronnym zastosowaniu. Jest ona pięknym owocem deserowym, leczniczym - od wieków wykorzystywanym w medycynie ludowej jak i nowoczesnej farmacji, znajdującym szerokie zastosowanie w przetwórstwie – zarówno tym przemysłowym jak i domowym. Malina szczególnie w przetwórstwie domowym sprawdza się wyśmienicie, ponieważ zrobienie soku, syropu czy dżemu jest dziecinnie łatwe.

 

Nasze odmiany

  • Laszka – owoce duże i bardzo duże, jest jedną z najwcześniejszych odmian, dojrzewa na początku lipca
  • Polana - odmiana o smacznych , średnich owocach, dojrzewająca od połowy sierpnia i trwa do początku listopada.
  • Polesie - odmiana o słodkich, dużych, ciemnoczerwonych owocach, dojrzewająca od końca lipca do początku października.
  • Polka - odmiana o smacznych, średnich, żywo czerwonych owocach, dojrzewających na przełomie lipca i sierpnia i trwa nawet do listopada.

 

Jak zbierać

  • Malina to delikatny owoc więc należy go traktować delikatnie, jednak zbiera się ją wygodnie i szybko
  • Zrywamy tylko w pełni dojrzałe owoce które łatwo odchodzą, tylko te będą smaczne.
 

Jak przechowywać

  • Malina jest doskonała jako owoc deserowy, jednak jej trwałość jest mocno ograniczona, na szczęście przetwory z maliny również są pyszne.
  • Maliny myjemy bezpośrednio przed zjedzeniem, nie należy ich namaczać, wystarczy opłukać wodą.

Właściwości prozdrowotne

Malina od zawsze była babcinym remedium na przeziębienie. Wszyscy pamiętamy herbatkę z suszonych malin lub syrop z malin jako cudowne lekarstwo na wszystkie „choróbska”.

Ta mądrość ludowa ma swoje potwierdzenie w nauce, bowiem malina zawiera znaczną ilość witaminy C, antocyjanów oraz najważniejszy składnik „leczniczy” czyli kwas elagowy.
Związek ten działa jak wymiatacz wolnych rodników z organizmu, powoduje utratę związków mutagennych oraz przede wszystkim ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Zamiast wydawać majątek w aptece na suplementy diety o wątpliwej skuteczności, lepiej przypomnieć sobie słowa babci i przygotować zapas suszonych malin i syropu z malin i już nie chorować.

 

Ciekawostki

  • Obecnie oprócz klasycznej maliny o czerwonym kolorze są także maliny: czarne, żółte, purpurowe, białe oraz malino-truskawki
  • Maliny pojawiają się już w rzymskiej mitologii, wierzyli oni że maliny były z początku białe, jednak krew nimfy Idy, która zajmując się małym Jowiszem zraniła się w palec, na zawsze zmieniła ich barwę na czerwoną
  • Napary z liści malin były stosowane w walce z bólami menstruacyjnymi.
  • Malina to gatunek jeżyny,
  • Jej owoce składają się z małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy
  • Maliny zawierają ponad setkę różnych olejków eterycznych, zapewnia im to charakterystyczny smak i zapach
  • Owoc ten działa napotnie, potwierdza to jego skuteczność w walce z chorobami