Malina
Malina (Rubus idaeus L.) dostarcza nam owoców o wszechstronnym zastosowaniu. Jest ona pięknym owocem deserowym, leczniczym - od wieków wykorzystywanym w medycynie ludowej jak i nowoczesnej farmacji, znajdującym szerokie zastosowanie w przetwórstwie – zarówno tym przemysłowym jak i domowym. Malina szczególnie w przetwórstwie domowym sprawdza się wyśmienicie, ponieważ zrobienie soku, syropu czy dżemu jest dziecinnie łatwe.
Nasze odmiany
- Laszka – owoce duże i bardzo duże, jest jedną z najwcześniejszych odmian, dojrzewa na początku lipca
- Polana - odmiana o smacznych , średnich owocach, dojrzewająca od połowy sierpnia i trwa do początku listopada.
- Polesie - odmiana o słodkich, dużych, ciemnoczerwonych owocach, dojrzewająca od końca lipca do początku października.
- Polka - odmiana o smacznych, średnich, żywo czerwonych owocach, dojrzewających na przełomie lipca i sierpnia i trwa nawet do listopada.
Jak zbierać
- Malina to delikatny owoc więc należy go traktować delikatnie, jednak zbiera się ją wygodnie i szybko
- Zrywamy tylko w pełni dojrzałe owoce które łatwo odchodzą, tylko te będą smaczne.
Jak przechowywać
- Malina jest doskonała jako owoc deserowy, jednak jej trwałość jest mocno ograniczona, na szczęście przetwory z maliny również są pyszne.
- Maliny myjemy bezpośrednio przed zjedzeniem, nie należy ich namaczać, wystarczy opłukać wodą.
Właściwości prozdrowotne
Malina od zawsze była babcinym remedium na przeziębienie. Wszyscy pamiętamy herbatkę z suszonych malin lub syrop z malin jako cudowne lekarstwo na wszystkie „choróbska”.
Ta mądrość ludowa ma swoje potwierdzenie w nauce, bowiem malina zawiera znaczną ilość witaminy C, antocyjanów oraz najważniejszy składnik „leczniczy” czyli kwas elagowy.
Związek ten działa jak wymiatacz wolnych rodników z organizmu, powoduje utratę związków mutagennych oraz przede wszystkim ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Zamiast wydawać majątek w aptece na suplementy diety o wątpliwej skuteczności, lepiej przypomnieć sobie słowa babci i przygotować zapas suszonych malin i syropu z malin i już nie chorować.
Ciekawostki
- Obecnie oprócz klasycznej maliny o czerwonym kolorze są także maliny: czarne, żółte, purpurowe, białe oraz malino-truskawki
- Maliny pojawiają się już w rzymskiej mitologii, wierzyli oni że maliny były z początku białe, jednak krew nimfy Idy, która zajmując się małym Jowiszem zraniła się w palec, na zawsze zmieniła ich barwę na czerwoną
- Napary z liści malin były stosowane w walce z bólami menstruacyjnymi.
- Malina to gatunek jeżyny,
- Jej owoce składają się z małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy
- Maliny zawierają ponad setkę różnych olejków eterycznych, zapewnia im to charakterystyczny smak i zapach
- Owoc ten działa napotnie, potwierdza to jego skuteczność w walce z chorobami