Jagoda kamczacka

  • 76714116_1013248299020094_1918849658226999296_n.jpg
  • IMG_20190607_122628.jpg

Jagoda kamczacka czyli Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) – odmiany uprawne tej rośliny wywodzą się z różnych stref geograficznych, najważniejsze ośrodki hodowlane to Kanada, USA oraz Rosja. To właśnie Rosjanie jako pierwsi zaczęli prace badawcze nad tą rośliną i to rosyjskie odmiany jako pierwsze pojawiły się w Polsce. Jagody te są prawie nieznane w naszym kraju, jednak w ich wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku zakocha się każdy, kto zje garść tych owoców.

Nasze odmiany

        Poszczególne odmiany są bardzo zróżnicowane, zaczynając od pokroju krzewu, na smaku i kształcie owoców kończąc. W                naszym gospodarstwie postawiliśmy na polskie odmiany które według nas mają najlepszy unikalny smak.

 

  • Duet - odmiana o słodkich owalnych owocach, dojrzewających w połowie czerwca.
  • Karina - odmiana o owocach podłużnych, słodko-kwaśnych, lekko goryczkowych, dojrzewa na początku czerwca
  • Wojtek – owoce słodkie, podłużne, dojrzewa w połowie czerwca (pierwszy zbiór planowany w 2019/2020 roku)
  • Zojka – jedna z najsłodszych odmian jagody kamczackiej, dojrzewa na początku czerwca (pierwszy zbiór planowany w 2019/2020 roku
 

Jak zbierać

  • Każdą odmianę zbiera się inaczej, owoce Kariny proszą się o zerwanie, czasami nawet za bardzo gdyż mają tendencje do obsypywania, natomiast owoce odmiany Duet chowają się pod liśćmi i trzeba ich trochę poszukać
  • Zbiór jest czasochłonny ale naprawdę wart swojej ceny

Jak przechowywać

  • Zerwane owoce nie lubią słońca i wysokiej temperatury, przechowywane w lodówce zachowują swój smak i jędrność nawet przez kilka dni.
  • Owoce doskonałe na przetwory, szczególnie polecamy dżem z tych jagód

Właściwości prozdrowotne

Najlepsza owocowa profilaktyka antynowotworowa.

Najważniejsze składniki tej jagody to związki fenolowe takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe – wszystkie te związku mają bardzo silne działanie przeciwutleniające dlatego są tak skuteczne w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym.

Badania wykazują dużo wyższą aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z jagody kamczackiej niż innych surowców. Oprócz związków fenolowych w jagodzie tej występują również irydoidy oraz sekoirydoidy, tych drugich jest porównywalnie dużo co w dereniu jadalnym, a działają one przeciwzapalnie, ochronnie przeciw wolnym rodnikom oraz pomagają w hamowaniu rozwoju mikroorganizmów.

Owoc ten ma ogromny, jeszcze nie do końca odkryty, potencjał zarówno na rynku owoców deserowych, w przetwórstwie ale także, co najważniejsze, w medycynie.

Ciekawostki

  • Jagody te są przysmakiem ptaków, ponieważ są jednymi z pierwszych w naszym klimacie. Co ciekawe owoce świecą w ultrafiolecie, dlatego ptaki nie mają problemów z ich znalezieniem.
  • O ile krzewy są odporne na przemarzanie i przymrozki, to już kiepsko radzą sobie ze zbyt dużym nasłonecznieniem i wysoką temperaturą, skutkiem czego są częste porażenia słoneczne w lecie.
  • Obecnie uprawiane odmiany są kultywarami czyli są uzyskane w wyniku zabiegów hodowlanych, nie występują jako dziko rosnące
  • Jagoda kamczacka wymaga zapylenia krzyżowego czyli aby owocować potrzebuje pyłku z rośliny innej odmiany np. odmiana Duet jest zapylaczem dla odmiany Karina.
  • Owoce są nazywane eliksirem życia przez tubylczy lud Ajnów zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido