Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka czyli Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) – odmiany uprawne tej rośliny wywodzą się z różnych stref geograficznych, najważniejsze ośrodki hodowlane to Kanada, USA oraz Rosja. To właśnie Rosjanie jako pierwsi zaczęli prace badawcze nad tą rośliną i to rosyjskie odmiany jako pierwsze pojawiły się w Polsce. Jagody te są prawie nieznane w naszym kraju, jednak w ich wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku zakocha się każdy, kto zje garść tych owoców.
Nasze odmiany
Poszczególne odmiany są bardzo zróżnicowane, zaczynając od pokroju krzewu, na smaku i kształcie owoców kończąc. W naszym gospodarstwie postawiliśmy na polskie odmiany które według nas mają najlepszy unikalny smak.
- Duet - odmiana o słodkich owalnych owocach, dojrzewających w połowie czerwca.
- Karina - odmiana o owocach podłużnych, słodko-kwaśnych, lekko goryczkowych, dojrzewa na początku czerwca
- Wojtek – owoce słodkie, podłużne, dojrzewa w połowie czerwca (pierwszy zbiór planowany w 2019/2020 roku)
- Zojka – jedna z najsłodszych odmian jagody kamczackiej, dojrzewa na początku czerwca (pierwszy zbiór planowany w 2019/2020 roku
Jak zbierać
- Każdą odmianę zbiera się inaczej, owoce Kariny proszą się o zerwanie, czasami nawet za bardzo gdyż mają tendencje do obsypywania, natomiast owoce odmiany Duet chowają się pod liśćmi i trzeba ich trochę poszukać
- Zbiór jest czasochłonny ale naprawdę wart swojej ceny
Jak przechowywać
- Zerwane owoce nie lubią słońca i wysokiej temperatury, przechowywane w lodówce zachowują swój smak i jędrność nawet przez kilka dni.
- Owoce doskonałe na przetwory, szczególnie polecamy dżem z tych jagód
Właściwości prozdrowotne
Najlepsza owocowa profilaktyka antynowotworowa.
Najważniejsze składniki tej jagody to związki fenolowe takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe – wszystkie te związku mają bardzo silne działanie przeciwutleniające dlatego są tak skuteczne w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym.
Badania wykazują dużo wyższą aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z jagody kamczackiej niż innych surowców. Oprócz związków fenolowych w jagodzie tej występują również irydoidy oraz sekoirydoidy, tych drugich jest porównywalnie dużo co w dereniu jadalnym, a działają one przeciwzapalnie, ochronnie przeciw wolnym rodnikom oraz pomagają w hamowaniu rozwoju mikroorganizmów.
Owoc ten ma ogromny, jeszcze nie do końca odkryty, potencjał zarówno na rynku owoców deserowych, w przetwórstwie ale także, co najważniejsze, w medycynie.
Ciekawostki
- Jagody te są przysmakiem ptaków, ponieważ są jednymi z pierwszych w naszym klimacie. Co ciekawe owoce świecą w ultrafiolecie, dlatego ptaki nie mają problemów z ich znalezieniem.
- O ile krzewy są odporne na przemarzanie i przymrozki, to już kiepsko radzą sobie ze zbyt dużym nasłonecznieniem i wysoką temperaturą, skutkiem czego są częste porażenia słoneczne w lecie.
- Obecnie uprawiane odmiany są kultywarami czyli są uzyskane w wyniku zabiegów hodowlanych, nie występują jako dziko rosnące
- Jagoda kamczacka wymaga zapylenia krzyżowego czyli aby owocować potrzebuje pyłku z rośliny innej odmiany np. odmiana Duet jest zapylaczem dla odmiany Karina.
- Owoce są nazywane eliksirem życia przez tubylczy lud Ajnów zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido