Nasze owoce

Truskawka

Truskawkę czyli Fragaria ananassa Duchesne zna chyba każdy.

My uprawiamy ją tradycyjnie w gruncie metodami ekologicznymi, pomagają nam w tym naturalne nawozy i biopreparaty. Mimo tradycyjnego podejścia, nie boimy się nowoczesnych rozwiązań. Agrowłóknina pomaga pozbyć się chwastów, a nawodnienie zapewnia roślinom odpowiednią ilość wody.


Borówka amerykańska

Borówka zwana w Polsce Amerykańską to fachowo Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum).

Owoc do niedawna mało znany, uważany za elitarny, dziś staję się nieodłącznym elementem polskiego lata, na stale wpisał się do kalendarza miłośników owoców.

Te zyskujące coraz większą popularność owoce to jagody zebrane w grona, rosnące na krzewach dorastających do 2,5 metra wysokości.


Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka czyli Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) – odmiany uprawne tej rośliny wywodzą się z różnych stref geograficznych, najważniejsze ośrodki hodowlane to Kanada, USA oraz Rosja. To właśnie Rosjanie jako pierwsi zaczęli prace badawcze nad tą rośliną i to rosyjskie odmiany jako pierwsze pojawiły się w Polsce. Jagody te są prawie nieznane w naszym kraju, jednak w ich wyjątkowy i nie powtarzalnym smaku zakocha się każdy kto zje garść tych owoców.


Malina

Malina (Rubus idaeus L.) dostarcza nam owoców o wszechstronnym zastosowaniu. Jest ona pięknym owocem deserowym, leczniczym – od wieków wykorzystywanym w medycynie ludowej jak i nowoczesnej farmacji, znajdującym szerokie zastosowanie w przetwórstwie – zarówno tym przemysłowym jak i domowym. Malina szczególnie w przetwórstwie domowym sprawdza się wyśmienicie, ponieważ zrobienie soku, syropu czy dżemu jest dziecinnie łatwe.